Франческа

Днешното интервю, което съм щастлива да споделя, е с Франческа Орту – вдъхновяваща италианска журналистка и основател на списание „Stove“. Нежен, женствен и изпълнен с любов и професионализъм разговор – приятно четене :

Предполагам не си свикнала да си от страната на интервюирания. Чувстваш ли се по – спокойна, когато не трябва ти да се грижиш за въпросите и атмосферата?

  • Определено да! Чувството е напълно противоположно.

Как се чувства една жена в света на журналистиката?

  • Според мен, журналистиката се промени доста в последните години и това се вижда от броя на жените, засемащи главни постове. Даже, бих искала да си позволя да кажа, че женският журналистически труд и визия започват да се ценят все повече от мъжкия, в този сектор.

Комуникацията е важна не само за професионалните взаимоотношения и света на модата. Какво не трябва да забравяме, по отношение на общуването помежду ни, виждайки, че, за съжаление, тези сложни и различни времена ни отдалечават все повече един от друг?

  • Не трябва да си позволяваме да забравим силата на думите. Взели сме ги за даденост. Често обръщаме внимание на действията и не придаваме важност на думите. А истината е, че именно те са най – ценното ни средство при комуникацията с хората. Защото една добра дума може да направи огромна разлика. За мен подборът на думи и начинът, по който човек ги използва, по време на разговор, го определя до голяма степен. Пандемията би трябвало да ни помогне, в това да се научим да общуваме отново!

Има ли въпрос, който ти се иска да си зададеш?

  • „Ще се справиш ли?“ – често си го задавам и почти винаги отговорът е : „Не знам.“. Работата ми изисква компетентност, опит, професионализъм, креативност, много любов и усет. Не отричам, че е трудно – има както върхове, така и спадове, особено сега, заради историческия период, в който живеем. Пандемията, забързаността и консумизмът карат идеите да умират, със същата скорост, с която са се родили. Не бих искала да имам усещането, че лъжа сама себе си.

За да бъде четен един текст, хората трябва да се разчувстват или конфронтират?

  • И свете. Много завсиси за каква цел е предназначен да се използва – текстът трябва да бъде пътеводител, наръчник….

Вдъхновяващ моден цитат?

  • Култивирайте елегантния ум!

Песента, описваща живота ти е?

Най – щастлива си, когато…

  • Когато имам възможността да погледна света с нови очи! Пътуванията ми липсват, както и това, да отделям време за себе си , докато посещавам и откривам красотата на нови градове. Щастлива съм, когато мога да се почувствам по този начин – новите усещания ме обогатяват.

Кое е главното при подготовката на едно интервю и кое е най – трудното, което си реализирала досега?

  • Проучването. Обикновено изучавам човека, който ще интервюирам, докато не придобия възможно най – пълна представа. След като подготвя и финализирам въпросите, ги уча и започвам да анализирам и да се подготвям за всички възможни сценарии, които могат да се развият, по време на разговора. Никога не можеш да будеш сигурен, че ще се успееш да създадеш подходящата атмосфера и да установиш връзка с интервюирания, но поне можеш да навлезеш в персонажа и неговата история.

Опиши с 3 думи модата в живота си

  • Вдъхновяваща, забавна и конкретна

Жената никога НЕ трябва да бъде…

  • Неискрена! Особено във взаимоотношенията с други жени. Неискреността ни прави грозни, фалшиви и бездушни.

Нека завършим като истински италианки – с храна хахах Опиши ми най – вкусното ястие, което си опитвала

  • Спагети, приготвени с миди и други морски дарове – бих ги хапвала по всяко едно време. Напомнят ми на морето, а и понеже съм от Сардиния – на моя дом.

Искрено ти благодаря за това интервю, Франческа! Думите ти ме вдъхновиха да задълбоча и развия знанията си, за да мога да се превърна с успешна дама в света на журналистиката – като теб.

Прегръщам те,

Тедунче

Вдъхновяващ моден цитат?

„Култивирай елегантен ум“

Вашият коментар